Kes R0mpakan Kota Tinggi , Ini Permintaan Dan Detik Terakhir Sspek Sebelum Ditmbak Matl

K3s r0mpakan di Kota Tinggi

Kesakltan lutut yang dialami seorang ibu membolehkan pengawal keselamatan mencurl peluang lalu men3mbak m4ti seorang lelaki yang cuba meny4mun sebuah bank dan menjadikan anaknya t3busan dalam satu kejadian di Felda Ayer Tawar 5, dekat Kota Tinggi, petang semalam.

Menceritakan detlk cemas itu, Ratnah Ahab, 56, berkata, ketika kejadian kira-kira 2 petang itu, dia dan anaknya, Mardiah Mat Ripi, sedang beratur untuk urusan perbankan di dalam bank setelah melepasi saringan kesihatan di bank berkenaan.

“Tiba-tiba datang seorang lelaki memakai kemeja-T dan bertutup muka memeIuk Mardiah dari arah belakang sambil mengacukan sebiIah sablt di leher anak saya.

Hanya ada enam orang dalam bank

“Saya terk3jut dan masa kejadian itu, pelanggan bank hanya ada enam orang termasuk kami dua beranak,” katanya kepada Bernama ketika ditemui di rumahnya di Kampung Belading Baru, Telok Sengat, di Kota Tinggi, lewat malam tadi.

Sambil mengh3ret Mardiah, per0mpak itu sempat menutup pintu bank, katanya lagi.

Ratnah, yang bekerja di Ladang Sawit Telok Sengat itu, sambil mer4yu kepada per0mpak untuk tidak mengapa-apakan dan melepaskan anaknya, sempat bertanya kepada susp3k berkenaan mengapa berbuat demikian.

Lelaki bert0peng itu berkata dia hanya memerlukan RM20,000 sahaja.

Sebelum itu, per0mpak berkenaan telah mengvgut untuk menc3derakan Mardiah jika tuntutannya mendapatkan RM20,000 berkenan tidak dipenuhi oleh pihak bank.

Sementara itu, pegawai bank serta kakitangan yang berada di dalam bank itu sedang berusaha memasukkan wang ke dalam sebuah beg galas berwarna putih sebagaimana yang diarahkan oleh per0mpak terbabit.

Tak mampu berdiri sakit lutut

Sejurus meIepaskan Mardiah, per0mpak berkenan menerpa ke arah Ratnah sambil meng4cukan sablt, namun wanita itu terj4tuh dan tidak berupaya bangun akibat sak1t lutut yang dialaminya.

“Pada masa itulah, saya terdengar l3tupan temb4kan dari arah kaunter bank. Saya nampak per0mpak itu r3bah ke lantai dan berIumuran d4rah sementara seorang pelanggan lain meIemparkan sab1t itu jauh dari tangan per0mpak itu,” katanya yang masih mengg1gil ket4kutan akibat tr4uma.

Dia dan anaknya turut menjalani pemeriksaan kesihatan oleh pasukan perubatan Hospital Kota Tinggi dan disahkan baik kecuali mengalami sedikit tr4uma akibat peristiwa berkenaan.

Sementara itu, kediaman Ratnah terus dikunjungi saudara-mara dan jiran sekampung bagi mengucapkan syukur kerana terselamat dalam kejadian r0mpakan terbabit.

Pada kejadian yang berlaku selama kira-kira setengah jam itu, seorang lelaki berusia 19 tahun dit3mbak m4ti oleh seorang pengawal keselamatan menggunakan ‘pvmp gunn’ ketika cuba meny4mun sebuah bank serta men4han t3busan.

Sspek dikatakan seorang OKU

Walaubagaimanapun, menurut komen yang ditinggalkan oleh netizen, sspek dikatakan seorang OKU.

”Ada baca komen dari page lain, dia oku lembam, term4kan h4sutan abang”

“Kalau ikutkan logik, memang tak berapa nak logik r0mpak bank guna sablt”

“Sspek pernah terlibat bantu reIa dalam bant3ras C0vid-19”

Walaubagaimanapun kesahihannya masih belum dikenal pasti. Apapun kita tunggu laporan daripada pihak polis dan janganlah kita membuat andaian ataupun spekulasi sendiri.

Sumber : Harian Metro