Pemandu DiFltnah Mbuk & Kereta Dibakar, Polis Buru PeIaku dan Tangkapan Akan Dibuat

Semalam telah tular satu kemaIangan di Tasek Gelugor.Seorang peniaga sayur dekat sini bukan sahaja terbabit dalam kemaIangan tetapi keretanya turut dib4kar penduduk kampung yang mendkwa dia memandu dalam keadaan m4buk.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor, berkata peniaga itu seorang wanita berusia 56 tahun dalam perjalanan pulang ke rumah di Bumbung Lima, Kepala Batas selepas selesai menghantar sayur.

Dalam kejadian 9.50 malam itu, dia dikatakan memasuki laluan bert3ntangan di Jalan Ara Kuda dan bert3mbung dengan dua buah motosikal yang ditunggang pasangan kembar, Muhd Asri Roslan dan Muhd Azri Roslan, 14.

“Ketika tiba di lokasi kejadian, pemandu wanita itu mengatakan mahu mengeIak haiwan yang tiba-tiba berada di hadapannya lalu keretanya masuk ke laluan bertentangan.

“Pada masa sama datang dua motosikal yang dinaiki adik beradik kembar gagaI mengelak lalu meIanggar bahagian tepi sebelah kanan kereta wanita terbabit,” katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.

Susulan kemaIangan itu, dua remaja berkenaan c3dera parah dan dibawa ke Hospital Seberang Jaya (HSJ) untuk rawatan lanjut kerana patah kaki kanan, cedera di tangan dan muka.

Noorzainy berkata, wanita itu kemudiannya meninggaIkan kereta di lokasi kejadian dan dibawa ke Bahagian S1asatan dan Penguatkuasaan Trafik Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara untuk membuat lap0ran polis.

Kejadian mlm td.. disebabkan pemandu mabuk yg telah melanggar dua org kg di Kg Tun Sardon. Sorg mgsa dah tak sedarkn…

Posted by Hafiz Chip on Thursday, 18 June 2020

Berita kemaIangan itu kemudiannya ditularkan di media sosial dengan d4kwaan dia memandu dalam keadaan m4buk.

D4kwaan itu menimbulkan kem4rahan dalam kalangan netizen dan penduduk kampung yang kemudiannya bertindak memb4kar kereta wanita berkenaan.

Noorzainy berkata, perbuatan memb4kar kereta itu adalah tindakan kh1anat dan dislasat di bawah Sksyen 435 Kanun Kesksaan sementara kes kemaIangan itu dis1asat dibawah Sksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Hasil pemeriksaan dan ujian saringan awal pernafasan menggunakan alat SD2+ ke atas pemandu didapati negatif dan dia bukan memandu di bawah pengaruh alk0hol seperti yang digembar gemburkan,” katanya.

Noorzainy berkata orang awam tidak sepatutnya mengambil tindakan terburu-buru hingga meIanggar undang-undang.

“Polis mendapat lap0ran bahawa kereta wanita ini dib3kar yang mana pelakunya sudah dikenalpasti dan tangkapan akan dilakukan,” katanya.

Sumber : BH Online