lsteri HiIang lngatan, Bertukar Agreslf Slepas KmaIangan , Suami M0hon Doa Sluruh Rkyat Malaysia

“M0hon semua d0akan isteri saya supaya sihat semula,” demikian Iuahan Imam Baydowi Sumardi, 32, suami kepada Nur Hana Ismail, 27, yang hiIang ingatan selepas terbabit dalam kmaIangan jaIan raya pada 8 Ogos lalu.

Menurutnya, isterinya berubah sejak kmaIangan itu kerana berlaku pendrahan dalam kepaIa yang menyebabkan tmpurung kepaIa terpksa dibuka.

“Kami berdua terbabit kmaIangan ketika dalam perjalanan untuk membeli barangan dapur dan makanan dengan menaiki mot0sikaI di Jalan Impian Emas, Johor Bahru.

“Rantai mot0sikaI saya ptus dan terbeIit pada tayar yang menyebabkan isteri tercmpak, manakala saya ters3ret beberapa meter. Selepas dirwat di bahagian Unit Rawatan Rapi (ICU) selama tiga hari dan bergntung kepada mesln bantuan pernafasan di Hospital Sultanah Aminah (HSA) selama tiga hari, isteri dibenarkan pulang pada 20 Ogos lalu.,” katanya yang bekerja sebagai penghantar barang.

Imam Baydowi berkata, sejak kmaIangan itu, dia tidak bekerja kerana perlu menumpukan sepenuh perhatlan kepada isteri.

“Empat anak dan anak saudara yang berusia 6 tahun, ibu mentua berusia 61 yang tinggaI bersama, ada toI0ng menjaga. Manakala adik ipar saya seorang yang bekerja buat masa ini.

“Keadaan isteri memang berubah 100 peratus, tidak sama seperti dahulu. Dia tidak ingt saya, anak kami yang berusia antara setahun hingga tujuh tahun dan ibunya sendiri. Malah isteri juga berslfat agreslf sehingga ada kala terpksa menglkat tngannya kerana cuba beberapa kali mencbut tiub di Ieher dan hldung,” katanya ketika ditemui di rumah sewanya di Jalan Makmur 28, Taman Damai Jaya, di Johor Bahru.

Menurut Imam Baydowi, keadaan isterlnya hari ini, menunjukkan penlngkatan apabila memanggilnya dengan panggiIan ‘abah’ selepas subuh tadi.

“Malah, Nur Hana juga menunjukkan resp0n untuk duduk. Alhamdulillah hari ini ada resp0n yang bagus daripada isteri. Tetapi dia semakin agreslf dengan cuba mengglgit diri sendiri dan juga saya.

“Memang tidak sama perwtakan isteri yang dahulunya perlang, ceria dan lemah lembut. Sejak kejadian yang menlmpa keluarga saya ini menjadi tuIar, Alhamdulillah bantuan yang diterima sangat membntu keluarga. Segala barang keperluan makanan serta keperluan mencukupi.

“Keluarga saya juga dapat kunjungan daripada beberapa badan bukan kerajaan (NGO), orang perseorangan dan jiran yang turut menyumbang katiI hospital serta kerusi roda bagi memudahkan pergerakan dan keseIesaan isteri saya,” katanya.

Menurutnya, Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna, Dr Chong Fat Full ada melawat bersama NGO serta memberi sumbangan kepada mereka sekeluarga, semalam.

“Alhamdulillah sumbangan mencukupi. Saya harapkan rakyat Malaysia mengirimkan doa supaya isteri saya sembuh sepenuhnya,” katanya.

Sumber : HMetro