Pegawai Kanan PoIis Iagak Smseng & Hlna P0lis Lain Brtugas Ketika Srbuan KeIab MaIam Dithan

Tlndakan se0rang pegawai knan p0lis meIakukan pr0vokasi dngan menghlna dan cuba menguugut angg0ta p0Iis bertugas berhmpiran sebuah pusat hlburan di Kelana Jaya, Selangor, ‘mem4kan diri’ apabila dia dithan, awal pagi tadi.

Ketua P0Iis Daerah Petaling Jaya Asisten Komlsioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, kejadian berIaku apabila dua anggota kereta per0nda polis (MPV) Bahagian Pncegahan Jnayah dan KeseIamatan K0muniti menerima maklumat berhubung sebuah pusat hilburan masih ber0perasi jam 2 pagi.

“Ketika pemerlksaan dilakukan, pusat hlburan itu didapati masih ber0perasi dan terdpat ramai pngunjung di dalam premis berkenaan.

“Semasa pemerlksaan dilakukan, se0rang leIaki diprcayai pngunjung pusat hlburan itu mncul memprkenalkan diri sebagai pgawai knan p0Iis yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor.

“Dalam kejadlan ini, pegawai kanan p0Iis terbabit melakukan pr0vokasi dengan menghlna dan cuba menguugut angg0ta poIis bertugas itu,” katanya.

Nik Ezanee berkata, pegawai kanan p0Iis itu bagaimanapun dithan untuk slasatan Ianjut mengikut Sksyen 186 Knun Kseksaan dan Peraturan 11(1) Praturan-Praturan Pencgahan dan Pengwalan Penyaklt Berjngkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkltan) 2020.

“Smakan mendapati pegawai kanan p0Iis berusia 39 tahun itu masih bertgas di sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) dalam kawasan k0ntinjen Selangor.

“Saya memberi perlngatan k3ras kepada semua pihak termasuk angg0ta poIis supaya mengekaIkan disipIin dan tidak menggnggu pihak berkuasa yang sedang menjaIankan tugas.

“Tlndakan disipIin dan undng-undng boleh diambil terhadap mereka yang melakukan ksaIahan itu tanpa mengira pngkat mahupun kedudukan,” katanya.

Sumber : Harian Metro