Sethun Mnjauh Sebab Tugas Pada Negara, Suami PuIang Bersut PPE Tatap Jnazah lsteri

BergeIar seorang anggota tntera bukanlah sesuatu yang mudah. Itulah yang dilalui oleh seorang angg0ta pengaman MALBATT 850-7, Lans Koperal (LKpl) Mohd Noh Bin Samsudin apabila ditugaskan melaksanakan misi UNlFIL di Lubnan selama setahun.

Atas tntutan tugas, dia terpksa hldup menjauh bersama isterinya. Tapi siapa sngka, perplsahan sementara itu kini bertkar menjadi selama-lamanya.

Sethun tak jmpa, puIang hanya dismbut jsad isteri tidak bernywa

KepuIangannya kali ini tidak dismbut dengan snyuman kasih si isteri tetapi hnya jsad yang sudah tidak bernywa.

Menerusi prk0ngsian dari laman Facebook My JointF0rce, hanya air mata ksedlhan mengiringi pertemuan terakhlr bersama wanita tersebut yang puIang ke rahmatullah akibat jangkltan kuman pada paru-paru.

Tak smpat jumpa isteri sebelum hmbus nfas terakhlr kerana perjIanan jauh

Allahyarhamah Norhidayah binti Amishammuddin telah menghmbuskan nfas terakhlr 4 jam setibanya suami di KLIA. Di saat dunia masih bergIut dengan wbak pndemlk COVlD-19, anggota tntera ini turut tidak terkecuaIi untuk melalui prosedur kuarantln yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).


Dibenarkan beri pengh0rmatan terakhlr lengkap berpakaian PPE

Namun demikian, beliau telah dibnarkan untuk memberi pengh0rmatan terakhlr kepada isteri ksayangan sebelum dikbumikan dengan lhsan dan juga budi blcara daripada pihak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan juga KKM.

Suasana bertukar hlba dan juga piIu apabila menyksikan angg0ta berkenaan menzlarahi isterinya dengan menyrung pnuh Personal Pr0tective Equlpment (PPE).

Sumber: Erin Sakura