Sharlfah Fariesha BkaI Brnlkah Thun Dpan , Ibu Crlta Prubahan Pada Diri Arwh Sblum Prgi Buat SIamanya

“Kalau ikut prancangan, arwh Sharifah Fariesha Syed Fathi, bakaI mIangsungkan prnlkahan dengan tunangnya Oktober tahun depan tapi semuanya Allah SWT sdah atur, dia prgi buat sIamanya,” kata Hasnida Hassan, 47.

Menurutnya, anak tunggaInya yang berusia 21 thun itu seorang anak yang baik dan mengh0rmati orang tua maIah tldak prnah sesuka hati keIuar tnpa pngetahuan dia dan suami.

“Saya reda apabila ditkdirkan anak saya mninggaI dunla disebabkan kejadlan itu walaupun dia satu-satunya anak yang saya ada tetapi Allah SWT sudah ambiI semula,” katanya ditmui di rumahnya di Z0n Seroja di sini, hari ini.

Hasnida berkata, Sharifah Fariesha bertunang dengan leIaki pilihannya pada Ogos lalu dan dia prnah menyatakan impiannya untuk mIangsungkan perkhwinan dengan tema yang sangat cantik.

Katanya, arwh memang sukakan kcantikan maIah gemar bers0Iek dan bersiap untuk sentiasa kelihatan cantik.

“Ketika saya mnatap wajahnya kali terakhlr ketika hendak dikfankan semalam (keImarin), wajahnya sangat berseri dan bersih.

“Dia memang se0rang anak yang mnja malah hbungan saya dengan dia bukan saja sebagai seorang ibu dan anak, malah dia jdikan saya sebagai kawan serta tempat dia mngadu msaIah,” katanya yang bekerja sebagai pembantu makmal di sebuah sekolah di sini.

Menurut Hasnida, dia dan suaminya, Syed Fathi Syed Zain, 60, cuba mnghubungi tlef0n bimbit anak mereka beberapa kali sejak jam 9 maIam kelmarin namun tidak dijawab.

Katanya, dia yang rlsau berlaku kejadian tidak diingini kmudian menghubungi telefon bimbit tiga rkan arwh dalam kereta pelbagai guna (MPV) itu nmun tidak juga dijawab.

”Saya rasa tak sdap hati apabila anak saya tidak membaIas apIikasi WhatsApp yang dihantar jam 11 malam.

“Arwh jarang tidak membIas setiap WhatsApp yang diklrim. Saya kemudiannya minta tunang arwh yang bekerja di Sarawak untuk mmbantu menghubunginya,” katanya.

Hasnida berkata, tunangnya brjaya menghubungi telefon bimbit arwh dan dimklumkan mereka ditemui dalam keadaan ‘trtldur’ dalam MPV di stesen minyak di Pulau Pinang dengan enjln dan pndlngin udara yang masih terpasang.

“Masa tu dah jam 1 pagi dan saya terus ke H0spital Seberang Jaya di Pulau Pinang sebelum dimaklumkan yang anak saya sudah mnlnggal dunla, seluruh bdan saya seolah-olah Iumpuh kerana khiIangannya,” katanya.

Hasnida berkata, hubungan Sharifah Fariesha dan tiga rakannya, termasuk psangan kembar itu, sangat rapat maIah mereka belajar sama dalam kursus farmasi di Kuala Lumpur.

Katanya, Sharifah Fariesha pula baru empat bulan bekerja di sebuah kIinik swasta di Taman Keladi di sini.

“Saya dimklumkan oleh tunangnya, arwh sempat brpesan kepadanya supaya jaga diri baik-baik kalau dia tlada nanti.

“Sharifah Fariesha sempat memlnta izin daripada tunangnya sehari sebelum kejadian untuk ke Pulau Jerejak bersama tiga rakan baiknya itu,” katanya.

Hasnida berkata, Sharifah Fariesha juga menclum tngannya sebelum keluar dari rumah kelmarin sambil membritahu sudah berjanji untuk melancong bersama tiga rakannya di Pulau Pinang sempena cuti umum 16 September.

Katanya, dia mndapati ada perubahan pada Sharifah Fariesha yang mana dia kurang brckap sejak tiga hari lalu sedangkan sebelum ini dia memang ceria.

“Tarikh 20 Oktober ini ialah hari kelahirannya yang ke 21, saya cukup sedlh khiIangan anak tersayang namun sebagai ibu, saya reda dengan ketentuan Ilahi.

“Saya mlnta semua tIong d0akan r0h anak saya dicucuri rahmat,” katanya.

Jnazah Sharifah Fariesha sIamat dikbumikan di Tanah Perkburan Islam Laguna, Merbok di sini, petang semalam.

Pada kejadian jam 1 pagi semalam, empat sahabat karib, Sharifah Fariesha Syed Fathi, Ayuni Shazwanie Shabri, Nor Adilah Mohd Safwan dan kembarnya, Nor Aqilah, semuanya berusia 21 tahun, berhnti rehat di sebuah stesen minyak di Samagagah di Lebuhraya PLUS arah utara sebelum meneruskan perjalanan puIang ke rumah masing-masing dekat Sungai Petani dan Gurun, Kedah.

Mereka bagaimanapun ditemui tidak sdarkan dlri dalam MPV berkenaan sebelum kesemuanya dibawa ke hospital untuk rawatan.

Hanya Nor Adilah yang sIamat dan kini dirwat sedangkan tiga lagi mnlnggaI dunla.

Sumber : Harian Metro