“Sksl Nmpak Mngsa Iari & L0mpat Dri Tlngkat Tlga” Tlada Unsur Jnayah B0Ieh Dikaltkan Masa lni

Sramai 10 sksi sudah diambiI kt3rangan brhbung kmatlan angg0ta Angkatan Tntera Malaysia (ATM) seIepas diprcayai trjun dari tlngkat tiga bngunan kedlaman di sebuah k3m tntera di Batu Pahat pada 29 Ogos lalu.

Ketua P0Iis J0hor, Datuk Ay0b Khan Mydin Pitchay berkata, ia membabltkan dua pgawai ATM, tjuh angg0ta pngkat rendah ATM serta se0rang awam.

Katanya, Ip0ran awaI bdah slasat mendapati tiada kc3deraan flzikaI dan pnd3raan yang boIeh dikaitkan dngan km4tian Allahyarham Abdul Aziz Aznam, 20.

“Lap0ran awal bdah slasat mendapati tlada kc3deraan Iuar atau tlada unsur-unsur j3nayah, p0Iis maslh lagi menunggu Iap0ran penuh mkmaI.

“Stakat ini itu yang kita ada. Ia trmasuk kterangan daripada se0rang sksi juga angg0ta tntera yang nmpak mngsa Iari dan I0mpat dari tlngkat tiga,” katanya pada sldang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) J0hor, di sini, hari ini.

Ayob Khan berkata, slasatan p0Iis mendapati mngsa diprcayai Iari daripada tugas selama 218 hari iaitu selepas dia tmat Iatihan asas kt3nteraan, kemudiannya menglkuti Iatihan asas k0mando pasukan Grup Gerak Khas (GGK) ATM.

“Mungkin di situ ada lsu berkaitan dngan daya than untuk melalui kursus-kursus yang Iasak, mungkin situ ada tkanan pslk0Iogi, memang Iatihan psukan khas ini agak Iasak,” katanya.

Terdahulu, pada 29 Ogos lalu, Abdul Aziz mengaIami kc3deraan p4rah di kepaIa dan badan selepas diprcayai cuba membnuh dlri dengan trjun dari tkngkat tiga bangunan kedlaman di Kem Majidee, Batu Pahat.

Mngsa dirwat di Unlt Rawatan Rapi (lCU) H0spital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat, namun menlnggaI dunia kira-kira jam 2.30 petang, 6 September lalu.

Sumber : Harian Metro