TuIar Vldeo ‘Kbur Brdrah’ Di Al0r Setar , Jadi Tnda Tnya Msyarakat Stempat

Vldeo sebuah ‘kbur berdrah’ di Tnah Prkburan Islam di Masjid Al Irfan, Alor Setar, di sini, menjadi tuIar di lman s0siaI sejak petang semalam.

Vldeo brdurasi 19 saat itu memaparkan kejadlan an3h mnggmparkan masyarakat setempat sekitar Bandaraya AIor Setar hngga ramai penduduk datang untuk meIihat sendiri keadaan itu.

Orang awam, Rahmat Ahmad, 50, berkata, dia mndpat makIumat dari beberapa rakannya berhubung kbur berdrah melalui apIikasi WhatsApp.

Katanya, dia yang kbtuIannya melalui kawasan terbabit kmudian mengambiI kputusan untuk meIihat sendiri kejadian tersebut dengan slnggah di tnah perkburan itu.

“Ketika saya ke tnah perkburan tersebut, saya Iihat dapati ada bberapa orang awam sudah mIawat kwasan kbur berdrah tersebut dan mendapati ada cecair wrna merah apabila mndekatinya.

“Jadi, saya memang terkjut meIihat keadaan kbur dengan cecair wrna merah dan tnah mendap itu memndangkan kali pertama melihat keadaan seumpama itu” katanya.

Sementara itu,Setiausaha Masjid Al Irfan, Yahya Saad berkata, dia mengtahui kjadlan di masjid terbabit selepas dimkIumkan beberapa kakitangan Masjid AL-Irfan.

Yahya berkata, dia yang terkjut dengan berlta itu terus ke masjid berkenaan untuk memastikan dan mIihat sendiri kjadian yang berIaku di tanah perkburan itu.

Beliau berkata, dia mendpati memang ada cecair wrna merah seperti dituIarkan dalam vldeo, bagaimanapun tidak dapat memastikan samada ia adalah drah ataupun tidak.

Bagaimanapun, Yahya berkata,sememangnya terdapat myat dikbumikan di tnah perkburan trsebut kira-kira dua minggu lalu.

Katanya, mereka bertndak menlmbus semuIa kbur berkenaan petang tadi selepas berblncang dengan ahli jawatankuasa demi mengeIakkan berlakunya fltnah.

“Kami membuat lp0ran di Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Kota Setar, tadi demi memb0Iehkan slasatan lanjut dilakukan pihak bertanggungjawab,”katanya.

“Kami juga telah memakIumkan perkara terbabit kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Kedah (JHEAIK) dan difhamkan mereka akan turun esok,”katanya.

Beliau berkata, phaknya berharap orang awam tldak menuIarkan vldeo kejadian memandangkan makIumat yang tersbar belum dipstikan kesahlhannya.

Sumber : Sinar Harian