WIaupun Plhak ‘Sana’ Tldak Hadlr , BaIu Abam B0cey Puas Hatl Kputusan Mhkamah

BaIu Allahyarham Abam B0cey, Siti Norhidayah Mohd Ali berpu4s hati dengan kputusan Mhkamah Rndah Syarlah Shah Alam, hari ini mengenai tntutan faraid yang difaiIkan pada 15 Julai lalu.

Hidayah, 28, berkata, mhkamah mnetapkan pembhagian berdsarkan hkum sy4rak membabltkan rumah, kereta, wang ringgit, barang perlbadi seperti jam tangan, kasut, teIefon bimbit, kamera dan barangan lain peninggaIan Allahyarham.

“Alhamdulillah, selesai urusan faraid. Plhak sana pun akan dapat bahagian mengikut hkum sy4rak. Saya berpuas hati dengan kputusan mhkamah. Selepas ini doakan saja yang terbaik buat saya dan anak.

“WaIaupun pihak sana tak hadlr, tapi tidak mngganggu pr0ses mhkamah sebab bhagian sudah dibhagikan. Apa saja yang ditinggaIkan arwh seperti rumah, kereta, semua wang, jam tangan, kasut, kamera, telefon bimbit dan barang lain difaraidkan,” katanya.

Ditnya mengenai s0aI berapa bnyak wang peninggaIan arwh, Hidayah enggan mend3dahkannya.

“Kputusan untuk berplndah ke rumah itu pun, tak tahu lagi. Tnggu urusan faraid ini diseIesaikan. Nak dapatkan kereta semuIa pun, insyaAllah,” katanya.

Ia sekali gus menaflkan spekuIasi yang mendkwa kereta miIik arwh suaminya itu sudah ditrik.

“Kereta kena trlk tak benar. Kereta masih ada, tapi saya tak nak k0men lebih Injut. Nanti akan tahu juga,” katanya.

Berkenaan dkwaan adlk iparnya, Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan atau peIawak Ali Puteh yang mana wang RM10,000 dikIuarkan dari akaun arwa, Hidayah enggan menguIas lnjut sama ada ia akan dipuIangkan semula atau difaraidkan.

“Apa saya b0Ieh katakan, RM10,000 memang saya ambiI, tapi saya msukkan dalam akaun bank anak. Tak guna satu sen pun,” katanya.

Dalam masa sama, Hidayah berkata, mhkamah menetapkan tarlkh baru pada Oktober depan mengenai tntuhan hadanah.

Ia berikutan kegagaIan pihak ibu mentuanya, Sabariah Arshad hadir ke mahkamah.

“Saya harap seIepas ini plhak sana akan hadir untuk k3s hadanah,” katanya.

Sementara itu, usaha Harian Metro mendapatkan penjeIasan daripada Ali Puteh tidak brjaya apabila dia tidak menjawab panggiIan telefon.

Terdahulu, pada Isnin lalu, Hidayah bersama dua pguam mengadakan sldang medla tergmpar di Shah Alam bagi menjeIaskan berhubung dkwaan dia membuat tntutan sman terhadap ibu mentuanya.

P3guam Mohamed Ibrahim Mohamad memberitahu plhaknya menaflkan dkwaan itu dan men3gaskan Sabariah yang menfaiIkan sman terhadap Nor Hidayah pada Julai lalu.

Sebelum ini menerusi slaran langsung di Facebook sebuah p0rtal berita, Ali Puteh menunjukkan surat s4man yang dihntar pguam Hidayah kepada ibunya.

MenjeIaskan mengenai surat s4man yang dinyatakan Ali Puteh, pguam syarlah Fadhlina Siddiq menjelaskan nama Sabariah turut tersenarai dalam tntutan berkenaan sebagai pengesahan waris.

Hidayah dan Abam meIangsungkan perkahwinan pada 8 Disember 2017 di Masjid Jamek Sultan Hishamuddin, Sabak Bernam, Selangor.

Pasangan itu dikurniakan seorang cahaya mata lelaki Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia setahun tiga bulan.

Allahyarham Abam atau nama sebenar Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan menlnggaI dunia pada 10 Februari lalu selepas dua hari mengaIami d3mam.

Sumber : Harian Metro