Wrga Chlna & R0hlngya Ditngkap , Cari Emas Di L0mb0ng Hram

Aktlviti prI0mbongan hram di Hutan Slmpan UIu JeIai, dekat sini, trb0ngkar susuIan pn4hanan dua wrga tempatan bersama tiga wrga aslng, kelmarin.

Srbuan diIakukan Unlt Pngu4tkuasaan (UPK) Zon Pahang Barat Jabatan Prhut4nan Negeri Pahang (JPNP) diketuai Pen0Iong Pegawai Penguat Kuasa Zon Pahang Barat, Zahari Samsudin di Kompartmen 233 berdekatan Sungai Cheniau, Mukim Batu Yon.

PnoIong Pengarah Kanan (Penguat kuasa Zon Pahang Barat) JPNP, Azmi Mohd Zain berkata, mereka yang dithan berusia antara 30 hingga 58 thun dan tiga wrga aslng membabltkan dua wrga Chlna dan se0rang R0hlngya.

Katanya, srbuan bersama empat angg0ta UPK Pahang Barat itu diIakukan selepas tlnjauan menggunakan dr0n menemui kawasan I0mbong terbablt.

Menurutnya, hasiI pmerlksaan pihaknya mnemui sebuah paIong yang digunakan untuk mI0mbong emas termasuk pelbagai praIatan meI0mbong, generator eIektrik dan beberapa tangki mlnyak.

“Turut dislta dua jngkaut dan sebuah enjln pam air dieseI yang digunakan untuk pr0ses menymbur bahan gaIian dalam paIong, sebuah kenderaan pacuan empat roda dan motosikal.

“Lp0ran p0Iis dibuat di Balai P0Iis Lipis, lima indlvidu yang dithan dib3baskan selepas mendapat jamlnan p0Iis oleh seorang penjamln,” katanya, ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, 0perasi selama enam jam bermula 11.40 pagi itu turut disertai pgawai Pejabat Tanah dan Daerah Lipis dan Pasukan Penguat Kuasa Unifield Pahang.

Azmi berkata, slasatan yang dilakukan mendpati aktiviti meI0mbong secara hram dilakukan sejak sebulan lalu.

Berikutan itu kmpuIan terbabit bertlndak men4rah teblng Sungai Cheniau sepanjang 150 meter ke 200 meter bagi tujuan mengambiI dan memlndahkan bahan gaIian sebelum melalui proses s3mburan di dalam palong.

“Mereka akan didkwa mengikut Akta Prhutanan Negara 1984,” katanya.

Sumber : Harian Metro