BrkenaIan Tujuh LeIaki DIam Tmp0h Tiga Tahun , Wanita K0ngsi Klsahnya Mncari J0doh Buat Rmai Trsentuh

Dengan keadaan gaji yang tinggi selain ada ciri wanita yang up to date menjadikan Normah, 38, (bukan nama sebenar) yang juga eksekutif di sebuah syarikat swasta di KIang, Selangor menjadi bruan leIaki.

“Sejak tiga tahun lalu, saya sudah berkenaIan dengan tujuh leIaki namun semuanya bukan mahukan saya kerana ‘saya’.

“Sebaliknya, mereka hanya mahu menumpang dengan ‘kestabilan kerjaya’ serta ciri-ciri yang ada pada saya,” katanya.

Kerana itu, Normah mengatakan dia masih membujang walaupun berusaha mencari j0doh sesuai.

“Saya mendaftar di Iaman cari jodoh tempatan tiga tahun lalu dan turut menyerahkan profil diri.

“Saya sanggup Ianggan pakej tertentu secara bulanan membolehkan saya membaca dan meninggalkan mesej kepada calon berpotensi.

“Hasilnya, saya didekati lelaki. Saya berpeIuang mendampingi mereka, namun semuanya dilihat lebih ‘bermlnat’ dengan wang serta hrta benda saya,” katanya.

Menurut Normah, semua lelaki terbabit bukan dalam kalangan bekerjaya profesionaI, namun dia tidak klsah kerana pentingkan budi pekerti selain kejujuran.

“Ada yang baharu kenal tidak sampai dua bulan sudah pandai meminta saya untuk membuat plnjaman kereta dan mendkwa akan membyarnya semula secara bulanan.

“Ada juga yang krap mengajak saya makan di restoran mewah, namun Iiat untuk membayar. Sempat juga Ielaki itu meminta saya membelikannya jam berjenama,” katanya yang menddahkan pelbagai krenah lelaki ‘tidak sihat’ yang mahu mendekatinya.

Dia terkiIan kerana lelaki terbabit turut ‘menggula-gulakannya’ setiap kali meminta dibeIikan sesuatu seperti dijanjikan kehidupan bahagia selepas berkahwin.

Normah mengatakan, dia akhirnya memtuskan untuk mengakhiri pershabatan kerana tidak mahu terasa digunakan.

“Bagaimanapun, saya percaya satu hari nanti, saya pasti mendapat j0doh yang baik sama ada melalui carian j0doh atas talian atau lain-lain,” katanya.

Lain pula kisahnya dengan samsiah

“Saya berkenalan dengan 10 lelaki melalui laman cari jodoh tempatan sejak lima tahun lalu nmun belum mendapat j0doh kerana semuanya memilih rupa,” kata wanita mahu dikenali sebagai Shamsiah, 31.

Shamsiah yang bekerja di sebuah syarikat swasta sebagai kerani berkata, berdasarkan profil semua lelaki terbabit, mereka tidak klsah berkaitan paras rupa sebaliknya keikhIasan serta budi pekerti yang dicari.

“Bagaimanapun, apabila bertemu buat kali pertama, semuanya mula keIihatan serba tidak kena.

“Ada yang berlalu pergi kurang daripada lima minit bertemu, paling lama berbual dengan saya ialah kira-kira sejam. Tidak kurang juga ada yang Iangsung tidak kunjung tiba ,” katanya.

Menurut Shamsiah yang masih bujang dan tinggal di Keramat, dia agak keciI hati dengan Iayanan itu, namun reda kerana beranggapan masih belum sampai jodohnya.

“Mungkin pras rupa saya kurang menarik di mata mereka. Bagaimanapun, saya tetap yakin, satu hari nanti, saya akan diprtemukan dengan jodoh.

“Buat masa ini, saya akan terus mencari lelaki sesuai sama ada melalui laman cari j0doh, rakan atau saudara.

“Bukan terdsak sebaliknya ia hanya usaha untuk mencari j0doh,” katanya yang juga anak keempat daripada tujuh beradik.

180,000 wanita daftar TillJannah cari psangan

Kira-kira 180,000 wanita mendftar di portal cari jodoh TillJannah Sdn Bhd sejak portal ini ditubuhkan pada 2016, nmun hanya 1,000 yang sudah melangsungkan perkahwinan gara-gara tidak mahu berslkap seolah-olah ‘perigi cari timba’.

Pada masa sama, walaupun jumlah itu besar, ramai yang tidak aktif dan hanya mendaftar sebelum terus snyap.

Sikap terbabit menyebabkan wanita berkaitan sukar untuk bertemu j0doh sesuai memandangkan mereka kurang ‘menampiIkan’ diri.

Ketua Pegawai Eksekutif TillJannah Sdn Bhd Khairul Fadhli Abu Samah berkata, tidak semua bersikap sedemikian namun ramai yang tidak mahu ‘mendkati’ sebaliknya menunggu ‘didkati’.

“Dalam kalangan yang sudah bernlkah pula, ada yang mengirim lebih 100 mesej kepada lelaki diminati sebelum bertemu buat kali pertama, seterusnya ke fasa berikutnya.

“Berdasarkan data kami, semua pasangan yang menjalin hbungan serius selepas berkenalan berkahwin kurang enam bulan kemudian,” katanya.

Katanya, keahlian TillJannah Sdn Bhd membabitkan 180,000 wanita dan 120,000 lelaki berusia 20-an hingga 40-an.

Katanya, pihaknya menggaIakkan peserta untuk mengemas kini profil masing-masing sekerap mungkin kerana ia demi kebaikan masing-masing.

“Kami tidak ada data berkaitan jenis pekerjaan, latar belakang atau pendapatan yang menjadi minat utama individu yang ingin berkenalan.

“Bagaimanapun, ia lebih kepada rasa serasi pasangan sebelum membawa hubungan ke fasa seterusnya,” katanya.

Sumber : Harian Metro