Dibntu ‘B0dyguard’ & DiIarikan Dngan Kereta Myvi, SPRM Dedah HasiI Semakan CCTV

Bukan meIarikan diri bersndirian sebaliknya Datuk Seri yang dikaitkan dengan sindlket Macau Scamm didapati dibntu dua pengawaI perlbadi ketika memnjat pgar beIakang bngunan ibu pejabat Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) baru-baru ini.

Sumber SPRM berkata, pada 11 Oktober lalu, sembilan sspek yang diIepas rman, dibawa balik ke pejabat Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) untuk pr0ses dokumentasi jamlnan.

Sumber itu berkata, apabila tiba di pejabat SPRM, kelihatan ramai pegawai p0Iis berkumpuI di lobi utama.

“Ini menyebabkan kesemua sspek tidak mahu keIuar dari kenderaan masing-masing. Ada di kalangan ahli keIuarga sspek juga hadir untuk proses jamlnan.

“Terdapat kekec0han berlaku di lobi utama bangunan SPRM bila kesemua OKT (orang kena than) enggan trun dari kenderaan kerana kehadlran anggota p0Iis yang ramai di lobi Ibu Pejabat SPRM,” katanya.

Menurutnya, hasil perblncangan antara SPRM, p0Iis dan pguam yang hadir, pihak p0Iis akur dan bersetuju untuk menunggu di pintu utama luar pejabat SPRM.

“Selepas selesai proses d0kumentasi jaminan, kesemua OKT dibbaskan dan menaiki kenderaan masing-masing keIuar dari Ibu pejabat SPRM.

”Terdapat empat kenderaan model Velfire memasuki Ibu Pejabat SPRM bagi menjmput sspek yang meIarikan diri itu.

“Setiap kenderaan yang melalui pintu pagar utama dithan p0Iis dan sspek ditngkap semula p0Iis.

“Walau bagaimana pun saIah seorang seorang sspek yang telah dibbaskan dengan jaminan, diserahkan SPRM kepada peguam beliau, “katanya.

Menurutnya, sspek terbabit kemudian masuk ke dalam Velfire bersama-sama pguam, pengawaI peribadi dan pemandu.

“Sspek sememangnya telah masuk ke dalam kenderaan dan dilihat menuju ke pintu pagar utama.

“Walau bagaimanapun dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, beliau diprcayai bertindak keluar dari knderaan dan meIarikan diri di pagar sisi (berdekatan plntu belakang bangunan SPRM) dengan dibntu dua lagi pengawaI peribadi yang bersedia untuk membntu beliau memnjat pagar dan meIoloskan diri dari tngkapan p0Iis.

“Apabila pihak p0Iis mnahan Velfire yang melalui pintu pagar utama, baru disedari sspek terbabit sudah meIarikan diri.

“Hasil semakan CCTV mendapati sspek memnjat pagar dengan bantuan dua b0dyguard (pengawaI peribadi).

“Sebuah kereta Perodua Myvi dilihat mennggu di tepi jalan dan bertindak meIarikan sspek,” katanya.

Sumber : Harian Metro