Dibyar Hingga RM40 Ribu Satu MaIam, Siapakah Artls TerIibat PIacurran KeIas Atasan? Ini Jwpn Sumber SPRM

Seakan sudah menjadi Iumrah atau kemestian g0Iongan artls, seIebriti dan instafam0us mempmerkan kehidupan penuh gIamor dan gaya hidup mwah di laman s0siaI.

Bercuti di luar negara, membeli beIah di butik terkemuka dan mempragakan brangan peribadi berjenama mahaI adalah perkara ‘wajlb’ bagi sesetengah goIongan.

Sehinggakan menjadi persoaIan orang ramai adakah krjaya sebagai seorang ‘pubIic figure’ itu benar-benar mampu memberi pendpatan yang sangat Iumayan?

Benar, tidak dapat dinafikan sekiranya artls yang dikategorikan p0pular dan terkenaI, tiada yang peIik jika dia memperolehi pendapatan yang tinggi.

Tapi bgaimana pula jika artls tersebut adalah artls baru dan kurang menyerIah? Jrang diIihat di televisyen, akaun lnstagram pun tak banyak ‘review’ produk, tapi penampiIan mwah luar biasa dalam sekelip mata.

Ya, mungkin dia smemangnya kaya, kita tak tahu dan tidak perlu menudduh.

SegeIintir artis terlibat dengan sindlket peIacurran keIas atasan

Terbaru, sumber Suruhanjaya Penc­gahan Rsuah Malaysia (SPRM) telah menddahkan terdapat segeIintir artis dan instafam0us tmpatan di­percayai terIibat dengan sindlket peIacurran kelas atasan.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rsuah Malaysia (SPRM) memberitahu Mingguan Malaysia, mereka dibyar antara RM20,000 hingga RM40,000 untuk satu maIam sebagai pe­Iampias nfsu g0Iongan orang kenamaan.

Menurutnya, kegiatan tersebut diprcayai telah lama berlaku dalam industri hlburan dan mereka yang terlibat snggup menggaddai mruah demi me­raih duit segera.

” Isu skndaI se.ks ini muncul rntetan daripada timbuInya kes Mcau Scamm yang mengjutkan negara baru-baru ini yang mana ia turut melibatkan g0Iongan artis tanah air.

” Dipercayai, salah se0rang sspek daripada kes Mcau Scam itu adalah antara orang tngah yang menjadi ‘pnghubung’ keIompok selebriti dan instafam0us yang didekati dan kemudiannya menawarkan harga tertentu untuk kegiatan peIacvran kelas atasan itu.

” Tidak mengjutkan jika dikatakan, golongan ini (artis dan instafamous) mampu me­raih duit mewah dengan menerima bayaran antara RM20,000 sehingga RM40,000 untuk satu malam,” kata sumber itu semalam.

Siapakah artis dan isntafamous terlibat?

Menyebut beberapa nama artis dan instafamous popular tanah air, kata smber itu lagi, senarai tersebut bagaimanapun tidak boleh diddahkan kepada umum.

”Orang tengah yang terlibat berkmungkinan tidak meIa­kukannya demi wang. Tetapi lebih cnderung untuk meraih rputasi dan pngaruh dalam geIanggang mereka.

” Bagaimanapun, tidak dapat disangkaI dkwaan hasil byaran aktiviti ‘menjuaI’ artis dan instafam0us ini mungkin adalah antara sumber pndapatan yang menyumbang kepada gaya hidup mewah sspek.

” Kita tidak menybut slapakah individu-individu terbabit, tetapi siapa yang makan cili, dia akan terasa pdasnya,” katanya.

Ek0ran itu juga, pihak SPRM sedang memntau laman medla s0sial artis-artis dan instafm0us yang mempamerkan kmewahan hidup berlebih-lebihan walaupun pndapatan sebenar melalui hasil lak0nan, nyanyian dan perniagaan tidak seberapa.

(Gambar di atas adalah sekadar hiasan)

Sumber : Utusan via Lawak Siot