Kjutan Hari Lahlr Yang Sngat Bermakna , Fr0ntIiner Nyanyi & Hdiahkan Kek Buat Pnghuni Pusat Kuarantln

“Walaupun sedlh tidak dapat menyambut hari jadi bersama keluarga seperti tahun sebelumnya namun siapa sangka Allah hadirkan kjutan lebih bermakna,” kata penuntut Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia, Universiti Utara Malaysia (UUM), Nur Fakhira Amani.

Nur Fakhira, 23, memberi reaksi itu ketika ditanya mengenai vldeo nyanyian lagu hari jadi khusus buatnya yang dinyanyikan sendiri petugas prubatan di pusat kuarantin UUM.

Vldeo itu dik0ngsikan sendiri Nur Fakhira di akaun Twitter miliknya dan meraih lebih 11,000 tanda suka serta dit0nton lebih 151,000 kali setakat ini.

Dia yang berasal dari Pekan, Pahang berkata, pada awalnya sedlh kerana terpksa menyambut hari jadi sendiri di bilik kuarantln dan tidak menyangka petugas perubatan merancang sambutan itu, semalam.

“Selepas panggiIan video bersama keluarga, tengah hari semalam saya menangls kerana sudah 12 hari bersendirian di bilik kuarantin. Malah, semalam adalah hari jadi saya yang biasanya dismbut dengan keluarga dan rakan.

“Dalam waktu saya sedlh mengenangkan nasib tiba-tiba petugas kesihatan ktuk pintu, saya ingat mereka datang beri makanan tengah hari rupanya beri kek sambil nyanyi lagu ‘Happy Birthday,” katanya ketika dihubungi di Kuala Lumpur, hari ini.

Anak bongsu dari empat adik beradik itu mengakui gembira dan terharru dengan Iayanan petugas barisan hadapan itu dalam keslbukan kerja sempat menggembirakan penghuni pusat kuarantln.

Nur Fakhira berkata, dia menjalani kuarantln selama 14 hari di situ bermula 5 Oktober lalu disebabkan mempunyai k0ntak rapat dengan rakannya (psakit C0vid-19) yang baru pulang dari Sabah.

“Alhamdulillah, keputusan ujian sarlngan C0vid-19 adalah negatlf namun saya perlu menjalani kuarantln di pusat kuarantln UUM.

“Walaupun, tidak lama lagi dibenarkan keluar saya tetap akan melakukan kuarantln kendiri bagi menjaga keseIamatan orang lain,” katanya.

Bercerita lanjut, Nur Fakhira berkata, dia sebenarnya sudah memakIumkan lebih awal akan menyambut ulang tahunnya sendirian, 10 Oktober lalu ketika majIis bacaan surah Yaasin secara sldang video bersama kakitangan UUM dan penuntut lain.

“Mungkin memahami kesedlhan kami yang sedang jalani kuarantln sekarang, pihak UUM mengatur sambutan ini supaya kami gembira.

“Bukan saya saja yang dapat kek hari jadi semalam, penuntut dan penghuni pusat kuarantln lain yang turut menymbut hari jadi bulan Oktober juga dapat sekotak kek.

“Tetapi smbutan itu amat istimewa bagi saya disebabkan jtuh pada hari sama tarikh hari jadi saya iaitu 15 Oktober,” katanya.

Sumber :Β Twitter