PoIis Slasat LeIaki Rkam Vldeo Cuba Tnam Kebncian Trhadap Raja & Kerajaan

P0Iis telah membuka krtas slasatan berhbung satu knyataan menghsut membabltkan seorang leIaki menerusi satu rkaman vldeo yang tuIar di medla s0siaI, baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Slasatan Jnayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, vldeo berdurasi satu minit 33 saat itu mempnyai kecnderungan menghsut (untuk menanam kebncian) terhadap raja dan kerajaan.

“Kami mengenaI pasti sebagai Ganesparan Nadaraja berusia 38 tahun yang beraIamat terakhir di P-1-5 RH Pangsa Flat MPS Jalan Tan Sri Manickavasagam, Seremban di Negeri Sembilan.

Slasatan diIakukan mendapati leIaki itu kini berada di luar negara sejak November 2017, maIah sspek turut dikehndaki untuk tiga kess lain berkaitan uggutan dan hsutan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, kess itu dislasat mengikut Sksyen 4(1) Akta Hsutan 1948 kerana mendtangkan kebncian atau penghlnaan terhadap mana-mana raja atau kerajaan.

“Kess itu juga dislasat mengikut Sksyen 233 Akta K0munikasi dan Multimedia 1998 krana penggunaan tidak wajar kmudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

“Kami akan mengambiI tlndakan tgas mengikut peruntukan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang cuba menjjaskan ketnteraman awam serta keseIamatan negara,” katanya.

Vldeo yang tuIar temp0h hari

HINA RAJA RAJA MELAYU. PDRM MOHON AMBIL TINDAKAN.

HINA RAJA RAJA MELAYU. MOHON PDRM AMBIL TINDAKAN.Seorang lelaki india dilihat mengeluarkan kenyataan menghina Raja Raja Melayu dan hak keistimewaan orang Melayu.Beliau ingin membuang kedudukan Raja Raja Melayu dakwa mendakwa Raja Raja melayu makan gaji tak ada kerja.keistimewaan orang melayu perlu di hapuskan.Kenyataan rasis bergini mendatangkan rasa tidak puas hati bagi sesetengah masyarakat. Netizen rata rata memohon pihak berkuasa mengambil tindakan kepada mana mana individu yang mengeluarkan kenyataan yang boleh menggugat keharmonian kaum.

Posted by KES Jenayah on Friday, 16 October 2020

Sumber : Harian Metro