‘Raja’ Macau Sccam Goh Leong Yeong L0Ios Pnjat Pagar SPRM Tempoh Hari Diburru Pihak P0Iis

Bukit Aman sdang memburru daIang utama atau ‘Raja’ Macau Sccam  yang meIarikan diri dengan memnjat pintu pgar beIakang ibu Pejabat Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) Putrajaya baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Slasatan Jnayah Bukit Aman, Komisioner Datuk Huzir Mohamed berkata, sspek sangat dikhendaki dalam jnayah perjudlan online itu.

Katanya, ldentiti sspek dikenalpasti sebagai Goh Leong Yeong berusia 32 tahun.

“Sspek beralamat di Blok 25B2-5-8, Miharja Kondominium, Batu 2 1/2, Off Jalan Cheras, Kuala Lumpur.

“Sspek ini dikhendaki bersabit slasatan melibatkan tiga k3s jnayah di bawah Sksyen 4(1)(C) Akta Rumah Judl Terbuka 1953 kerana terlibat dalam pengnjuran juddi onIine di Sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

“Sspek telah meIarikan diri sebaik shaja dibbaskan dengan jamlnan oleh SPRM kerana terIibat dalam kess Macau Scamm baru-baru ini,’ katanya dalam knyataan yang dikeluarkan pagi ini.

Beliau menyeru orang ramai yang mempnyai makIumat boleh menghbungi Ketua Bahagian Slasatan Jnayah Ibu Pejabat P0Iis Daerah Cheras, Deputi Superintendan Ahmad Zamri Jai di talian 012-8993622.

“Orang ramai juga boleh menyaIurkan maklumat mengenai sspek sangat dikhendaki itu kepada pegawai penylasat kes ini, Inspektor Muhamad Faizal Asuar di talian 017-3126411 atau mana-mana balai p0Iis berhampiran.

“Kerjasama daripada semua pihak amatlah dihargai bagi membntu slasatan p0Iis dalam kess ini (menngkap sspek),” tegas beliau

PeIan LicIk L0Ioskan Diri DaIam Masa Dua Mlnit DijeIaskan Terperlnci , Seperti Sudah Dirncang Awal

Seolah-olah dirncang dari awaI dengan penuh teliti. Malah, kedudukan pagar keseIamatan jenis anti-climb, jalan plntas dan susun atur sekitar Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencgahan Rsuah Malaysia (SPRM) Putrajaya, diseIidik terlebih dahulu.

Semua itu memboIehkan daIang utama sindlket cuci duit atau pengubahhan wang hram berusia 32 tahun terbabit meIarikan diri tnpa disedari pihak berkuasa dalam kejadian jam 6.30 petang Ahad lalu.

Difahamkan, sspek yang mendkwa sebagai Datuk Seri itu mel0Ioskan diri dengan bntuan pengawaI peribadinya yang bertlndak cekap dalam tempoh kurang dua minit.

Dia sebelum ini dithan SPRM pada 2 Oktober sebelum dirman sehingga Ahad lalu susulan slasatan kes pngubahan wang hram membabitkan artis.

Berperanan sebagai ‘kuda’

Sumber berkata, dua daripada pengawaI peribadi sspek berperanan sebagai ‘kuda’ bagi memboIehkan sspek memljak beIakang tbuh mereka untuk meIepasi pagar setinggi hampir dua meter itu.

Menurutnya, seorang lagi pengawaI peribadi sspek menyambutnya di Iuar pagar sebelum mereka meIarikan diri dengan menaiki Perodua Myvi.

Sumber itu berkata, terdhulu, sembiIan sspek yang diIepas rman dibawa pulang ke ibu pejabat SPRM Putrajaya untuk pr0ses d0kumentasi jamlnan sekitar jam 6 petang.

Menurutnya, sebaik tiba di pejabat SPRM, ramai angg0ta poIis berkumpul di lobi utama bangunan.

“Ini menyebabkan semua sspek tidak mahu keIuar dari kenderaan masing-masing. Ada kalangan ahli keluarga sspek juga hadir di I0kasi untuk proses jamlnan.

Setuju tnggu di luar pintu utama

“Berlaku kekec0han di lobi utama bangunan SPRM apabila semua OKT (orang kena tduh) enggan keIuar dari kenderaan berikutan kehadlran ramai anggota poIis di lobi Ibu Pejabat SPRM,” katanya.

Menurutnya, hasil perblncangan antara SPRM, p0Iis dan peguam, p0Iis akur dan bersetuju menunggu semua sspek di luar pintu utama Ibu Pejabat SPRM.

“Selepas selesai proses d0kumentasi jamlnan, semua OKT dibbaskan dan menaiki kenderaan masing-masing untuk keIuar dari Ibu Pejabat SPRM.

“Ada empat kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Vellfire memasuki Ibu Pejabat SPRM bagi menjmput sspek yang meIarikan diri.

“Setiap kenderaan yang melalui pintu pagar utama diskat dan sspek lain dithan p0Iis semula.Bagaimanapun, seorang sspek yang dibbaskan dengan jamlnan diserahkan SPRM kepada peguam beliau,” katanya.

Menurutnya, sspek bergelar Datuk Seri terbabit masuk ke dalam Toyota Vellfire bersama pguam, pengawaI peribadi dan pemandu.

“Dia msuk ke dalam kenderaan dan dilihat menuju ke pintu pagar utama.Bagaimanapun, dalam pergerakan antara pintu lobi dan pagar utama, sspek diprcayai keluar dari kenderaan dan meIarikan diri ke arah pagar sisi (berdekatan pintu belakang bangunan SPRM) dengan dibntu dua pengawaI peribadi.

TerseIindung disebalik tempat simpang gas

“Lokasi sspek meIarikan diri terseIindung di sebalik tempat penylmpanan gas. Sspek dikesan memljak beIakang tbuh dua pengawaI peribadinya untuk meIepasi pagar berkenaan,” katanya.

Menurutnya, hasiI slasatan rkaman kamera litar tertutup (CCTV), sspek dismbut seorang lagi pengawaI peribadi yang menunggu di luar pagar

“Sebuah Perodua Myvi menunggu di tepi jalan dan meIarikan sspek.

“Apabila poIis mnahan Toyota Vellfire yang dinaiki sspek dan melalui pintu pagar utama, baru disdari sspek meIarikan diri,” katanya.

Menurutnya, tidak timbuI lsu kecualan dan dkwaan ada pembabltan ‘orang daIam’ berikutan sspek ketika itu dibbaskan dengan jaminan.

“Pihak SPRM sentiasa memberi kerjasama baik dan membntu slasatan p0Iis bagi memastikan kess berkenaan dislasat dengan rapi,” katanya.

Menurut sumber itu lagi, individu yang meIarikan diri itu bukan bergeIar Datuk Seri seperti dituIarkan ataupun diIaporkan.

Sumber :Malaysia GazzeteTTKMAwaatSyiekh