TerIalu Rndu KeIuarga & MsaIah Kerja, Pekerja Malaysia Trjun Bngunan

Seorang leIaki wrga Malaysia yang bekerja di Singapura, menlnggaI dunla selepas trjun dari tlngkat Iapan sebuah apartmen di republik itu, dua hari lalu.

LeIaki berusia Iingkungan 30-an itu diprcayai mengaIami kmurungan aklbat masaIah krja di samping merlndui keluarganya, selepas terkndas di Singapura hampir Iapan bulan.

Klsah Ielaki berknaan yang trjun dari apartmen tmpat tinggaInya itu tuIar di akaun kumpuIan Facebook rkyat Malaysia bekerja di Singapura, sejak semalam.

Tkanan hldup puncanya

Menurut pkerja Malaysia yang bkerja di Singapura yang enggan dikenaIi, mngsa yang bkerja di sebuah syarikat kurler di rpubIik berknaan diprcayai menghdapi tkanan hldup kerana bukan saja terpksa tinggal brjauhan dengan keIuarganya maIah bbanan kerja bertmbah susuIan wbak C0VlD-19.

“Lelaki itu sudah bberapa kali mengadu kpada isterinya yang dia tertkan di tmpat kerja. Namun dia tidak puIa menunjukkan sbarang prubahan slkap setiap kali membuat panggiIan secara video dengan isterinya kerana dilihat sentiasa ceria, selain selalu mengungkapkan kata rlndu dan tidak sbar bertemu isteri dan anaknya.

“Dia juga ada memakIumkan sedang membuat persiapan pulang ke Johor Bahru dalam masa 10 hari lagi menerusi inisiatif Peraturan UIang Alik Berkala (PCA), namun berita dia trjun dari apartment dua hari lalu sangat mengjutkan,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Mngsa menlnggaIkan isteri dan seorang anak prempuan berusia empat tahun.

Sementara itu, Pengerusi Prtubuhan Petugas Khas Pekerja Malaysia-Malaysia (PEMAS), S Dayalan berkata, pihaknya berhrap kerajaan Pusat dan negeri membuat slasatan menyeIuruh susulan kjadian kess bnuh diri membabitkan pekerja Malaysia di negara itu semakin meningkat selepas smpadan kedua negara ditutup.

3 kess bnuh diri sejak wbak menuIar

Katanya, sebnyak tiga kess bnuh dlri berlaku sejak wbak C0VlD-19 menuIar hingga menybabkan sempadan Malaysia-Singapura ditutup sejak Mac lalu.

“Perkara ini kena slasat,mengapa mereka bnuh diri. Adakah kerana tertkan hidup aklbat bbanan kerja, dibuanng krja atau rindu kerana berjauhhan terhadap keluarga,” katanya.

Sumber : Harian Metro