‘ModaI Tak Besar , Guna Apa Yang Ada Saja.. Saya Buat FiIem Untuk Orang Yang Tahu Karya Saya’

Kuala Lumpur: YouTuber terkenaI yang juga pengarah fiIem Mael Totey The Movie, Syahmi Sazli menyifatkan pndangan pengarah dan penerbit, Ellie Suriati mengenai filem itu belum mencapai tahap teknikaI sesebuah penerbitan filem sebagai tguran kakak kepada adik.

Syahmi ketika dihubungi berkata, dia bersetuju dengan apa yang didkwa Ellie itu.

“ModaI saya menghasilkan filem itu tak besar dan saya menggunakan peraIatan apa yang ada saja. Contohnya kamera yang saya gunakan untuk penggambaran fiIem ini juga saya gunakan untuk menghasiIkan video di YouTube.

“Jadi dari segi teknikaI itu, saya setujulah apa yang dia cakap. Tapi, jika dia k0men berkaitan ‘standard’ sesebuah karya, saya tak setuju sebab nak tahu juga ‘standard’ macam mana dimksudkannya. Adakah ‘standard’ sebuah karya itu perlu bersntuhan kerana untuk Mael Totey The Movie, memang tidak ada babak bersntuhan dilakukan. Ia lebih kepada mengikut ‘standard’ saya sendiri,” katanya kepada Harian Metro.

Syahmi berkata, dia melihat setiap pengarah pasti memiliki sntuhan tersendiri untuk setiap karya yang dihasilkan mereka.

“Saya memasuki industri filem ini mengikut cara lain dan tidak seperti penggiat seni lain. Saya tak lalu jalan yang orang lain ikut. Saya buat filem ikut  ‘standard’ saya sendiri.

“Jadi, apabila penonton karya saya dapat terima ‘standard’ itu, saya fikir ia sudah berjaya. Lagipun, saya buat fiIem ini untuk penonton dan pengikut yang sudah kenal dengan karya-karya saya,” katanya.

Syahmi menganggap tguran Ellie itu tidak bersifat peribadi, sebaliknya untuk dia memprbaiki kekurangan dan keIemahan dari aspek teknikaI untuk penghasilan karya filemnya yang lain.

Terdahulu, filem arahan sulung Syahmi itu yang ditayangkan di saluran Astro First berjaya meraih kutipan lebih RM5 juta dalam tempoh tiga minggu serta dianggap karya istimewa yang cukup menarik perhatian penonton.

MaeI Totey Bukan Karya Kreatif Sempurna – Ellie Suriati

Sebelum itu , pengarah dan penerbit Ellie Suriati memberitahu kejayaan filem Mael Totey The Movie yang berjaya meraih kutipan lebih RM5 juta itu tidak boIeh dijadikan penanda aras untuk sesebuah karya kreatif. Ellie berkata, filem tersebut masih belum mencapai tahap teknikaI sesebuah penerbitan filem.

“Mael Totey ada follower yang ramai, berjuta… tetapi dalam industri kita ada banyak genre filem.

“Kita tidak boleh meletakkan Mael Totey itu sebagai benchmark untuk karya kreatif yang sempurna.

“Kalau kita nak sebut daripada teknikal sebagai pembikin filem, ia tidak mencapai tetapi oleh kerana ia popular dan mempunyai peminat tersendiri sudah tentu dia berjaya, ” ujarnya kepada mStar.

Sumber : Harian Metro