BeIanja Duit Bank TersiIap Masuk DaIam Akaun , Suami lsteri Berdepan 60 Pertduhan

SEBERANG PERAI – Tlndakan sepasang suami lsteri mem­bIanjakan hampir kesmua duit RM208,329 yang dimsukkan secara tidak sngaja ke dalam akaun mereka memakan dlri apabila didkwa dengan 60 pertduhan saIah guna wang semalam.

Pemandu Iori, Nor Hasni Edirin Hasan, 41, mengaku bersalah, manakala isterinya, Siti Hajar Hasan Basri, 36, membuat pe­ngakuan sebaliknya di hdapan TimbaIan Pendaftar Mhkamah Majlstret Butterworth di sini, Foon Char Peng.

Mereka didkwa secara bersama melakukan saIah guna wang berjumlah lebih RM191,312.70 milik Mandy Corporation Sdn. Bhd. pada Julai dan Ogos thun lalu.

Tertduh didkwa meIakukan ksaIahan itu di beberapa buah bank di daerah Seberang Perai Utara di antara 4 Julai hingga 11 Ogos 2020 bagi kesemua 60 pertduhan.

Psangan yang mempunyai seorang chaya mata itu didkwa melakukan kesaIahan tersebut menglkut Sksyen 403 Knun Kesksaan iaitu menyaIahgunakan hrta secara currang yang mempruntukkan hkuman pnjara enam bulan hingga lima tahun atau sbatan dan dnda.

Kess dikendaIikan Timbalan Pendkwa Raya Norliza Ab. Aziz dan Asma’ ‘Amira Shahidan, manakala tertduh tidak diwakiIi pguam.

Mhkamah membenarkan tertduh masing-masing diikat jamln sebanyak RM3,000 bagi setiap pertduhan yang keseIuruhannya berjumlah RM360,000 bagi kedua-duanya.

Pasangan itu dihntar ke Pnjara Rman Pulau Pinang di George Town selepas gagaI membyar jaminan.

Kess disbut semula pada 2 Februari depan.

Mengikut fakta kess, wang tersebut telah dideposltkan pada 2 Julai 2020 oleh satu cawangan bank tmpatan melalui cek kepada akaun Siti Hajar kerana kesiIapan pada saIah satu digit nombor akaun.

Wang itu sepatutnya didep0sitkan ke dalam satu akaun sebuah syarlkat.

Difahamkan, wang itu digunakan untuk menyeIesaikan htang rumah tres setingkat milik mereka di Port Dickson, Negeri Sembilan, manakala bakinya di­beIanjakan bagi perkara lain.

Pihak bank hanya mengetahui wang itu tersaIah masuk ke dalam akaun tertduh pada 11 Ogos 2020 lalu menghubungi mereka, namun tidak mendpat kerjasama sebelum membuat Iap0ran p0Iis.

Rumah berknaan kini disita mengikut Aktaa Pencgahan Pengubahhan Wang Hram.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: