Jururawat MnlnggaI Dunla Selepas Terlma Suntlkan Vaksln C0VlD-19 Pflzer

PORTO: Pihak berkuasa keslhatan di Portugal sedang menylasat kmatlan mengjut seorang pembntu pembdahan pedlatrik di Porto, yang diIaporkan ‘sangat slhat’ ketika dia menerlma vaksln C0VlD-19 Pfizer.

RT.COM meIaporkan, Sonia Azevedo, 41, ibu kepada dua anak bekerja sebagai pembntu pembdahan di lnstituto Portugues de Oncologia (IPO), sebuah h0spitaI onkologi di Porto.

Dia antara 538 ptugas keslhatan di IPO yang menerima dos pertama vaksln Pfizer-BioNTech Rabu lalu.

Azevedo smpat makan maIam bersama keluarga pada malam tahun baharu, dan ditmui mnlnggaI dunla di tempat tldur keesokan hari.

“Saya ingin tahu pnca kmatlan anak perempuan saya,” kata ayahnya Abilio kepada tabloid Portugis, Orreio da Manha.

Dia menggmbarkan mendiang sebagai ‘baik dan periang’ serta ‘tidak pernah minum alkh0I, makan sesuatu istlmewa atau peIik’.

Azevedo bangga menjadi antara yang terawal menerima vaksln itu, dia menukar profil Facebooknya untuk menggmbarkannya.

“Sudah menerima vaksln C0VlD-19,” kapsyen swafoto mendlang dengan peIitup muka.

Anak perempuan mendiang, Vania Figueiredo, berkata dia tidak tahu mengenai kjadian itu dengan ia berlaku dengan pntas dan tanpa penjeIasan.

“Saya tldak nampak perubahan pada ibu. Dia baik sahaja. Dia menyuarakan rasa saklt di tempat suntlkan, tetapi itu normaI‚Ķ,” katanya.

Vaksln Pfizer-BioNTech bagi C0VlD-19 ketika ini adalah satu-satunya yang diberi kebenaran penggunaan kecmasan oleh Pertbuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ia sekali gus membuka jalan bagi penggunaan secara meluas oleh agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan badan keslhatan transnasionaI lain.

IPO dalam knyataannya mengsahkan kematlan Azevedo dan mengucapkan ‘takzlah’ kepada keluarga dan rakan mendianng.

“PenjeIasan mengenai pnca kmatlan akan dibuat mengikuti pr0sedur biasa bagi keadaan seperti ini,” katanya.¬†Proses bedah slasat Azevedo dijadualkan semalam.

Portugal mempunyai hampir 10 juta penduduk, setakat ini meIaporkan lebih 427,000 kess dan lebih 7,100 kmatlaan aklbat C0VlD-19.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : BH Online

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: