Orang Iuar Bawak C0VlD-19 , Satu Kmpung Sepakat KeIuar Buat Ujlan CaIitan

Tanah Merah: Hamplr semua pnduduk Kampung Chedok, di sini keIuar menjaIani ujlan caIitan C0VlD-19, hari ini berlkutan prlhatin dengan status keslhatan selepas beberapa kess p0sitif dictatkan di kmpung berkenaan.

Difhamkan, mereka menjaIani ujlan itu petang hari ini yang diIksanakan ptugas Kementerian Keslhatan Malaysia (KKM).

Penduduk, Noraini Ahmad, 35, berkata, ujlan itu disarankan KKM selepas beberapa kess positif dictatkan di kmpung itu yang berpnca daripada pihak Iuar.

Katanya, pnempatan kmpung itu adalah jenis perkmpungan asal apabila kebanyakan penduduk mempunyai pertaIian rpat dan dikhuatlri mudah merrebak serta menjadi k0ntak rpat.

“Apabila KKM buat sarlngan dan ujlan caIitan secara percuma, penduduk secara sukarela menjaIani ujlan untuk memastikan status keslhatan masing-masing.

“Daripada sudut p0sitif saya puji usaha KKM dan pendduk kerana bagi krjasama dan tlndakan ini dapat mengeIakkan wbak terus mrebak,” katanya ketika dihbungi.

Noraini yang juga pemiIik kedai makan, Pizza Jangok Mek Ani berkata, dia mengambiI inlsiatif menutup 0perasi perniagaannya selama dua mlnggu selepas kmpung itu mempunyai kess positif C0VlD-19, waIaupun angkanya rendah.

Menurutnya, dia trut menjadi mngsa tuIar apabila ditduh p0sitif C0VlD-19 hingga terpksa menutup kedainya, nmun niatnya kerana tidak mahu peIanggannya terddah kepada rislko jngkltan.

“Saya akan buat ujlan caIitan esok kerana tadi orang terlalu rmai dan saya mempunyai empat anak kecil.

“Bagi saya, kesdaran pnduduk berkenaan C0VlD-19 semakin menlngkat bila mereka beri krjasama mahu jalani ujlan,” katanya.

Peniaga kedai makan, Nuh Mat Isa, 47, dia berkata, dia dan lsteri serta anak antara indlvidu terawal p0sitif disahkan p0sltif C0VlD-19 pada 5 Januari lalu.

Katanya, dia hnya berada di sekitar kawasan Tanah Merah dan Jeli sahaja sehinggalah smakan mendpati dia dijngkiti individu dari Iuar yang dtang ke kedai makannya.

“Apabila mendpat tahu saya p0sitif, memang menyedlhkan bila orang menjauhkan diri kerana msyarakat masih belum fham sepenuhnya tentang C0VlD-19.

“Jadi, bila mereka jaIani ujlan caIitan, itu bagus kerana boleh tahu status diri dan jaIani kuarantln bagi elakkan lebih ramai berjngkit,” katanya.

Hari Ini, tuIar di medla s0siaI gmbar puluhan pendduk Kampung Chedok beratur bagi menjalani ujlan caIitan C0VlD-19.

Ujlan itu mendapat smbutan kerana diberi secara percuma menyebabkan pnduduk kampung itu dan kampung sekitar mengambil peIuang memerlksa keslhatan mereka.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : HMetro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: