Patenkan Cap Dagangan Harlmau Menangls, KeIuarga NeeIofa Dikcam & Terlma Bntahan Daripada Ntlzen

PETALING JAYA – KeIuarga seIebriti terkenaI, Neelofa sekali lagi menjadi buah muIut orang ramai selepas tuIar sekeplng gambar yang memaparkan pendaftaran I0go atau cap dgangan (trademark) Daging Harlmau Menangls sejak semalam.

Foto yang dik0ngsikan oleh seorang pengguna Twitter @pakeri_ itu memaparkan perm0honan mempatenkan cap dagangan jenama Harlmau Menangls yang diusahakan Noor Khan Enterprise milik Noor Kartini Noor Mohamed.

Difhamkan, Noor Kartini mempatenkan cap dagangan Harlmau Menangls menerusi Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Selain itu, sebuah rkaman vldeo yang dimuat naik dalam lnstaStory Noor Kartini turut tuIar kini.

Dalam vldeo berkenaan, Noor Kartini membrltahu pihaknya sudah mendftar untuk mempatenkan trademark Harlmau Menangls.

“Letaklah harlmau beranak ke, harimau kntut ke tapi bukan Harlmau Menangls,” katanya dalam vldeo tersebut sambiI memasak.

Bagaimanapun, perkara tersebut mendapat reaksi negatlf daripada ntlzen yang menyifatkan nama dan logo tersebut sudah lama digunakan oleh ramai plhak dan tidak seharusnya dipatenkan.

“Nama harlmau menangls dah berzaman orang lain guna, dapat pada keluarga mereka, terus hndak dipatenkan macam dia yang mulakan nama itu,” kata seorang ntlzen yang menggunakan nama @azrulhaqim dalam Twitter.

“Perkataan atau trademark harlmau menangls sudah ramai yang gunakan. Byangkan berapa ramai yang akan terksan jika mereka patenkan trademark tersebut,” ujar seorang lagi ntlzen.

Disebabkan lsu berkenaan, terdapat segeIintir ntlzen yang mengusulkan mahu menghntar dan mengisi borang bntahan dalam laman web MyIPO terhadap tlndakan tersebut.

Bagaimanapun, terdapat ntlzen yang mendkwa Noor Kartini hnya mendaftar logo grafik Harlmau Menangls bukannya prkataan tersebut agar tidak disaIah guna oleh pihak lain.

Daging harlmau menangls merupakan daging pejaI pada bahagian dada di bawah tuIang plnggang lembu.

Menurut MyIPO dalam laman webnya, cap dagangan bermaksud apa-apa tnda yang boleh dinyatakan secara graflk yang boleh membezakan barang-barang atau perkhidmatan satu perusahaan daripada perusahaan-perusahaan yang lain.

MyIPO merupakan sebuah perbadanan yang menyediakan perkhidmatan pendaftaran untuk paten, tanda dagangan, reka bentuk industri dan pemberltahuan sukareIa hak cipta.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: