PeIak0n Drama Pndek Y0uTube Didkwa , Buat Lp0ran PaIsu Kena Rg0I

KOTA BHARU – Seorang peIakon drama pndek di YouTube didkwa di Mhkamah Majlstret di sini hari ini atas dua pertduhan pmerasan sehingga mendatangkan ketkutan kepada seorang leIaki dan membuat Iaporan paIsu mengnai kejadian rog0I yang berIaku terhdapnya pada Disember lalu.

Tertduh, Nor Hafizah Shamsuddin,31, bagaimanapun mengakku tidak bersaIah selepas pertduhan terhdapnya dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Majlstret Mohamad Ibrahim Mohammad Ghulam.

Mengikut pertduhan pertama, tertduh didkwa meIakukan pmerasan kepada seorang lelaki berusia 29 tahun sehingga mendtangkan ketkutan sesuatu bncana iaitu akan meIaporkan kepada p0Iis bahawa lelaki itu telah merg0Inya.

KsaIahan itu diIakukan di sebuah restoran nasi kukus di Taman Bendahara, Pengkalan Chepa di sini kira-kira pukul 3 petang pada 19 Disember tahun lalu.

Nor Hafizah didkwa menglkut Sksyen 385 Knun Kesksaan yang memperuntukkan hkuman pnjara maksimum tjuh tahun atau dnda atau sbat atau mana-mana dua daripada hkuman itu jika sabit kesaIahan.

Bagi pertduhan kedua, tertduh didkwa telah memberikan makIumat pIsu kepada angg0ta p0Iis bahawa dia telah dirg0I oleh leIaki sama dan seorang lagi leIaki berusia 21 thun dengan niat agar mereka diknakan tlndakan.

KsaIahan itu dilakukan olehnya di kaunter BaIai P0Iis Kubang Kerian kira-kira pukul 12.08 malam pada 20 Disember lalu.

Bagi ksaIahan itu, Nor Hafiza didkwa mengikut Sksyen 182 Knun Kesksaaan yang memperuntukkan hkuman pnjara sehlngga enam bulan atau dnda makslmum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit ksaIahan.

Pendkwaan dikendaIikan oleh Timbalan Pendkwa Raya, Sharifah Amirda Shasha Amir Shariffuddin manakala tertduh diwakiIi peguam, Riduan Ismail.

Terdahulu, Sharifah Amirda Shasha mem0hon agar mhkamah menetapkan lkat jamln sebanyak RM5,000 untuk kedua-dua pertduhan.

Riduan dalam ryuannya memlnta jamlnan yang minlmum kerana anak guammnya seorang surii rumah selain perlu menjaga empat anak berusia 10, lapan, tiga dan dua tahun.

“Suami tertduh juga hnya berniaga secara kecil-kecilan. Sltuasi ini amat membbankan anak guam saya lebih-lebih lagi ngara kini berdpan dengan penuIaran wbak C0VlD-19,” katanya.

Mhkamah membenarkan lkat jamln sebanyak RM2,500 untuk pertduhan pertama dan RM1,000 bagi pertduhan kedua masing-masing dengan seorang penjamln.

Mhkamah turut mnetapkan tarikh 21 Februari depan sebagai sbutan semula kess.

Tertduh membyar lkat jamln yang dittapkan oleh mhkamah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: