Psaklt C0VlD-19 Rayuu Cpatkan Pr0ses Pngaslngan Dgn Wrga Aslng , Tak Snggup Kuarantln Bersama

BALIK PULAU: Psaklt wrga tmpatan yang ditempatkan di Pusat Kuarantln dan Rwatan C0VlD-19 (PKRC), K0mpleks Sukan Balik Pulau di sini merrayu supaya proses perplndahan mereka ke Pusat Latlhan Zakat (Pulaza) di JaIan Pantai Acheh dipercpatkan.

Ini berikutan rata-rata mereka tidak snggup lagi berdpan dengan ksesakan dan terpksa brebut mkanan, ruang s0Iat serta bilik mndi dengan rtusan pesaklt wrga aslng yang turut menjaIani kuarantln di situ.

Mereka juga tidak dapat lagi bersbar untuk berplndah selepas menunggu dari awal pagi ini yang dimakIumkan sebelum ini.

Seorang pesaklt wrga tmpatan yang enggan dikenali berkata, keadaan di PKRC amat mengcewakan selain tiada pemntauan oleh pihak berkaitan.

“Lyanan di sini bukan seperti mana yang kita byangkan. Tiada ubatt, tiada d0ktor pntau. Hanya berehat di atas katiI di tempat yang tidak berslh. Lebih baik dikuarantln di rumah sendiri,” katanya menerusi sistem pesanan ringkat (SMS) di sini malam ini.

Dalam pada itu, seorang lagi pesaklt turut meminta pihak bertnggungjawab mempercpatkan proses perplndahan dan pengaslngan dengan wrga aslng di pusat kuarantln tersebut.

“Saya rasa sangat kcewa kerana selama ini saya hanya t0nton di kaca teIevlsyen. Saya ingatkan ada pnjarakan antara pesaklt, tetapi kami dihlmpunkan macam peIarian, sangat jauh berbeza dengan tnggapan saya sebelum ini,” keluhnya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Mohd. Tuah Ismail berkata, plhaknya dimaklumkan kemungklnan proses perplndahan pesaklt akan dijaIankan esok berikutan kerja-kerja pendawaian eIektrik dan persiapan katiI pesaklt sedang dilakukan di Pulaza.

Terdahulu, Mohd. Tuah dengan krjasama Ahli Parlimen Balik PuIau, Muhammad Bakhtiar Wan Chik dan Pertbuhan Penyebaran Islam Antarabangsa (IPSI) menyerahkan sumbangan sebanyak 1,000 botol minuman, pelitup muka dan makanan kepada barisan hadapan di pusat berkenaan petang tadi.

Utusan Online sebelum ini meIap0rkan pesaklt-pesaklt terbabit akan diplndahkan segera ke Pulaza selepas lsu berkaitan keberslhaan dan kessakan menghntui mereka selain terpksa dikuarantln dengan wrga aslng.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : UTUSAN ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: