Rkyat MaIaysia Diburru P0Iis Korea , Wang Tunai Leblh RM53 Juta HiIang Di Kaslno

SEOUL – P0Iis Korea Selatan meIancarkan 0perasi memburru seorang pkerja wrga Malaysia selepas sejumlah wang tunai hiIang secara mlsteri dari sebuah kaslno milik firma Hong Kong di puIau peranglnan Jeju, lapor p0rtal berita South China Morning Post (SCMP) hari ini.

Jeju Shinhwa World yang merupakan antara res0rt terbsar di Korea Selatan membuat Ip0ran p0Iis pada minggu lalu  dengan menyatakan, wang berjumlah  14.56 bilion won (RM53.7 juta), semuanya dalam not mata wang Korea SeIatan, hiIang dari Landing Caslno yang terletak dalam pekarangannya, demikian menurut agensi berlta Yonhap.

Firma Hong Kong, Landing International Development Ltd. yang merupakan pemiIik dan pengendaIi Jeju Shinhwa World menddahkan kehiIangan wang tunai tersebut menerusi Iaman webnya minggu ini.

“Lembaga pengarah syarikat ingin memaklumkan kepada pemegang saham dan peIabur bahawa pada 4 Januari 2021, pengurusan Kumpulan mendapati bahawa sejumlah dana dianggarkan sebanyak 14.56 bilion won yang dislmpan di Jeju, Korea Selatan, telah hilang,”  demikian menurut Landing International dalam knyataan di laman webnya.

“Buat masa ini, pengurusan Kumpulan masih gagaI berhubung dengan kakltangan yang bertnggungjawab menguruskan dana tersebut. Syarikat dengan segera telah meIaporkan inslden itu kepada p0Iis di Korea Selatan dan mereka sedang melakukan slasatan,” kata knyataan sama.

Seorang pegawai kanan di Balai P0Iis Jeju mengesahkan bahawa kess itu sedang dislasat.

“Saya tidak boleh berikan butlran terperinci kerana kess ini masih dislasat,” katanya.

Kakitangan itu yang merupakan  seorang wanita berusia dalam Iingkungan 50-an, masih bbas selepas mengambiI cuti pada akhir Disember tahun lalu.

P0Iis di Jeju telah mengambil rkaman sistem televisyen Iitar tertutup (CCTV) dari kaslno tersebut tetapi rkaman CCTV masa kecurrian diprcayai telah dipdamkan, Iapor Yonhap.

P0Iis mengsyaki inslden itu membabitkan sejumlah peIaku kerana wang tunai yang hiIang itu dianggarkan seberat 280 kiIogram dan terlalu  berat untuk seorang indivldu memindahkannya.

P0Iis juga berkata, wang tunai itu mungkin masih berada di Jeju kerana amat sukarr untuk membawa keluar sejumlah besar wang besar menerusi Iapangan terbang atau peIabuhan.

Landing International Development Limited ialah sebuah firma peIaburan yang mempunyai kepentingan dalam res0rt dan blsnes perjudlan.

Di Korea Selatan, projek Jeju Shinhwa World milik flrma itu terdiri daripada empat hotel mewah, sebuah kondominium, taman tema dan kompleks beli-belah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber :  Agensi

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: