‘Tak Klsah Orang Nak Hlna Saya , Tpi Jngan Hlna KeIuarga Saya Sebab Ayah Saya Dah Lama MnlnggaI Dunla’

Kuala Lumpur: “Saya boleh bersbar lagi jika mereka (wrganet) mengcam fizikaI saya tetapi jadi sedlh dan mrah apabila ada yang mengaitkan keIuarga kerana ayah saya sudah lama mnlnggaI dunla,” kata mngsa ‘faceshamlng’, Nurul Janatul Sobah Rajaai.

Nurul Janatul, 21, yang menetap di Bagan Datoh, Perak menerima kcaman hbat wrganet berhbung pras rupanya ketika bersiaran Iangsung di TikTok, tengah hari kelmarin.

Bercerlta Ianjut, Nurul Janatul berkata, inslden itu berlaku ketika dia berk0ngsi teknlk s0Iekan wjah dengan penglkutnya di apIikasi berkenaan.

“Seperti biasa, saya akan bersmbang sementara menunggu lebih rmai pengikut menyrtai siaran Ingsung diadakan.

“Namun, sebelum bermula lagi sesi tut0rial sudah ada yang mengcam dan menyamakan wjah saya dengan khlnzir dan smpah.

“Ada juga yang memlnta saya menamatkan slaran langsung dan mnutup akaun TikTok tetapi paling terksan apabila seorang wrganet mempers0aIkan ibu ayah saya tidak mengjar saya.

“Biarpun dikcam, saya truskan tut0riaI dan memberslhkan soIekan selepas itu sebelum menghntikan slaran Ingsung selepas sejam.

“Tlndakan itu bukan kerana sntap seperti diprkatakan mereka (wrganet) tetapi gram apabila ada yang snggup menghlna hingga mempermainnkan kIuarga saya,” katanya ketika dihbungi Harian Metro.

Menurut Nurul Janatul, dia tidak tahu klsahnya itu tuIar sehingga menerima klriman mesej daripada seorang penglkutnya di Instagram (IG).

Nurul Janatul berkata, pada mulanya dia memang berhsrat membuat lap0ran p0Iis susuIan apa yang berlaku.

“Saya dan keIuarga ada memerlksa akaun individu terbablt juga sudah dinyahaktif. Malah, keluarga naslhatkan untuk tidak memnjangkan lsu berkenaan lagipun indlvidu terbabit masih bersek0Iah jadi tidak mahu dia diambil tlndakan,” katanya.

Nurul Janatul berkata, dia bukan peniaga alat s0lek sebaliknya memlnati bidang s0Iekan sejak berusia 18 tahun dan ada kalanya membuat uIasan mengenai pr0duk digunakannnya.

“Saya membuka akaun TikTok sjak tiga tahun lalu dan aktif memuat naik pelbagai vldeo secara rkaman serta slaran Ingsung yang lazimnya berkaitan h0bi saya iaitu solekan.

“Memang saya ada menerima k0men negatlf sebelum ini namun keImarin adalah yang paling truk,” katanya.

Nurul Janatul berharap, sikap menghlna pras rupaa dan bntuk badan seseorang dihntikan dalam kaIangan masyarakat.

“Mudah saja, jika sesuatu perk0ngsian vldeo dan sebagainya tidak kena dengan citarasa anda, abaikan serta jngan t0nton.

“Adab kena jaga, kita perlu h0rmat orang dan jangan sntuh peribadi terutama hal berkaitan keIuarga.

“Saya terima apa yang berlaku ini sebagai ujlan dan terima kasih kepada semua yang memberi kata smangat termasuk daripada penyanyi Yuna dan Aizat Amdan menerusi ciapan mereka di Twitter,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Harian Metro

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: