Bot Terkandas Mlrip lnslden Terusan Suez , Gnggu PerjaIanan ltlk Hampir 1 Jam

Gmbar sebuah bot pnjang terskat di laluan air di Cambridgeshire, England mencurri perhtian ntlzen yang mengaitkannya dengan inslden kapal kontena MV Ever Given terkndas di Terusan Suez, lapor akhbar Metro UK kelmarin.

Menerusi gmbar Iama yang dik0ngsi semula di laman sosial Facebook, bot dinamakan Ouse Who sepanjang 13.7 meter itu terkndas di antara dua teblng terusan yang semplt dalam kjadian mlrip inslden menimpa kapal kontena terbsar di dunia tersbut.

Bagaimanapun, apa yang membezakan kedua-duanya adalah gngguan perjalanan yang dictuskan Ouse Who tidak menybabkan kerugian perdagangan dunla, sebaliknya menggnggu perjaIanan kwanan itlk selama sejam.

Pemilik bot sebrat 20 tan itu, Gordon Chesterman berkata, inslden MV Ever Given menglngatkannya kepada kejadian hamplr sama itu yang berlaku pada Disember 2012 ketika dia dan rkan-rkannya sedang berladah menggunakan bot tersebut.

“Salah seorang rkan saya cuba mengemudi Ouse Who, namun memndang rendah Iebar terusan yang menybabkan bot kami terskat hampir sejam.

“Anda tidak berdpan cabaran sebenar sehinggalah anda menykat sebuah terusan. Saya berslmpati dengan kapten kapal MV Ever Given,” tulisnya di Facebook.

Ouse Who akhirnya bergrak semula selepas dibantu oleh seorang petani yang kebetuIan lalu di kawasan tersebut dengan hnya menggunakan tali panjang dan bukan kapal-kapal tunda.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: