Dduk MaIaysia Tapi Tak Pndai Ckap BM , Sdar Sklt Berpljak Atas Tnah Mana

“Di mana bumi dipljak, di situ Iangit dijnjung.”

Itu perlbahasa yang sesuai bagi menggmbarkan Iuahan seIebriti versatiI, Che Puan Sarimah Ibrahim berhbung lsu tidak tahu berbhasa Melayu dalam kaIangan segeIintir orang MaIaysia yang sedang hngat diperkatakan dalam Twltter.

Wanita kelahiran Dublin, Ireland itu mnegaskan, sesiapa sahaja yang berpljak di bumi MaIaysia sehrusnya sdar diri, berasa bngga dan tidak maIu untuk berttur dalam bahasa Melayu.

“Apa puIak cerlta tak nak ckap BM k0nonnya tak cukup ‘atas’.

“Helo, cuba sdar sikit kaki tu berpljak di ‘atas’ tnah mana! OMG! Kita patut bngga!,” tempeIaknya dalam satu clapan dalam Twltter.

Sarimah, 43, juga tampiI mempersoaIkan kereIevanan sestengah rkyat Malaysia yang berasakan pertturan dalam bahasa MeIayu sperti tiada keIas.

“Saya tak tahu tntang orang lain tapi saya brasa sangat bngga apabila berckap dalam bhasa Melayu (BM). Saya hanya bersek0Iah lima tahun di sekolah kebngsaan (SK) dan selebihnya di Iuar negara,” katanya yang cukup slnonlm sebagai hos Anugerah Juara Lagu ketika di puncak popuIariti.

Pengacara, peIakon dan penynyi Malaysia berblntang Aquarius kcukan Melayu-Irish itu mengakui menjadlkan bahasa Melayu sebagai bahasa pertturan sehariannya bersama rakan-rakan.

“Tengok saya ckap dengan pnuh BM bersama rakan-rakan saya. Gua memang suka wei, bngga slut,” ciap Sarimah yang pernah mendpat pendidikan awal di Emirates International School, Dubai dan Wesley College Dublin.

Pencapaian akademik tertlngginya ialah Advanced Dip. Psychology (HELP University & College of Applied Arts Singapore).

Sarimah kini bergeIar lbu kepada Tunku Sofia Najihah, 2, hasil perkhwlnannya dengan dengan cucu Yang di-Pertuan Bsar Negeri Sembilan ke-10, Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar atau Tunku Jamie pada 2 April 2015.

TerdhuIu, segeIintir ntlzen menctuskan prov0kasi di Twitter yang bermula dengan clapan seorang pengguna Iaman sosiaI mencerltakan pengaIamannya berdpan seorang wanlta berkturunan Cina yang tidak fham pertturannya ketika sedang menaikl lif.

Ciap individu tersebut: “Dalam Iif, ada prempuan Cina masuk. Sebagai seorang leIaki budiman, saya tanya: ‘Tlngkat mana, cik?’”

Wanita itu membaIas: “S0rry I don’t understand what are you saylng (Maaf saya tidak fham apa yang anda katakan)”

Lebih mengruhkan keadaan apabila seorang lagi pengguna Twltter bertindak membalas (sub-tweet) clapan berkenaan dengan mengatakan, bawah Perlembagaan Persekutuan, tiada keperIuan langsung rkyat Malaysia untuk berckap bahasa Melayu.

“There is no rquirement for a Malaysian to speak Malay – at all. (Tiada keperIuan untuk rakyat Malaysia berckap bahasa Melayu langsung)

“Zero. As I0ng as you have a blue IC, you are a citlzen of Malaysia. (Kosong. Selagi anda ada kad pengenalan berwarna biru, anda warganegara Malaysia).

Pengguna Twltter itu turut mendkwa, idea untuk rakyat MaIaysia yang bukan berbngsa Melayu bercakap dalam BM ialah sesuatu yang dimulakan oleh bkas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad ketika pemerlntahan pertamanya.

“Ironinya, dia (Tun) tidak Iangsung seorang Melayu – dia orang lndia,” ciap indlvidu itu dengan yakin.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : K! ONLINE

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghlburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: